Skip to content Skip to footer

Testvértelepülések

Nemzetközi kapcsolataink

 

A Németországi Unterbalbach, a lengyelországi Krzyzanowice, a szlovákiai Medzev és a romániai Beltiug (Krasznabéltek) településeivel kötött együttműködési megállapodások meghatározó jelentőséggel bírnak a község nemzetközi kapcsolatait tekintve.

Unterbalbach:

Németországban található, nem önálló település, Lauda-Königshofen városrésze. 1996-ban kötött testvér települési megállapodást Rátkával, melynek célja az volt, hogy elmélyítse a két ország polgárai közötti barátságot, erősítse a kulturális együttműködést és a magánszemélyek valamint civil szervezetek között elősegítse a kapcsolatépítést. 2012-ben 6 fős delegációval érkeztek hozzánk, köztük Unterbalbach polgármesterével.

Krzyżanovice:

Lengyelországban, a Cseh határ közelében fekszik, német neve Kreuzenort. Az önkormányzathoz 10 település tartozik: Krżyzanowice, Chałupki, Tworków, Bienkowice, Bolesław, Owsiszcze, Nowa, Wioska, Rosztków, Rudyszwałd és Zabelków. 1998-ban írt alá Krżyzanovice Rátkával testvérvárosi szerződést. Azóta szoros a kapcsolat a két település között. A lengyel delegáció a nemzetiségi napokat, míg a rátkai delegáció a Liszt-Beethoven fesztivált látogatja meg rendszeresen. Korábban cserediák kapcsolatok kiépítésére is sor került a helyi általános iskolák között. 2012-ben a lengyel diákok töltöttek nálunk egy hetet, a nemzetiségi fesztiválunkra pedig 42 fővel látogattak el hozzánk.

Medzev:

Szlovákiában Kassától 28 km-re található testvértelepülésünk. Szlovákul Medzev, németül Metzenseifen a város neve. Német gyökerekkel rendelkező szlovákiai város, amelynek kapcsolatai Rátkával 2001-ben kezdődtek. Azóta kultúrcsoportjai rendszeres fellépők a Rátkai Nemzetiségi Fesztiválon. A jelenlegi városvezetés komolyan veszi az együttműködési terveket és célja a két település közötti jó viszony erősítése. 2012-ben 37 fő érkezett településünkre, a zeneiskolások és az énekkarosok.

Krasznabéltek:

Krasznabéltek települési központ Romániában. Partiumban, Szatmár megyében fekszik. A következő községekkel együtt alkot közigazgatási egységet: Alsóboldád, Géres, Krasznasándorfalva és Szakasz. Testvérvárosi kapcsolata Rátka községgel 2003-ban kezdődött, azóta aktív résztvevője a nemzetiségi fesztiváloknak. Közös a két községben, hogy őseik a történelmi Magyarország területére betelepült svábok voltak. Krasznabéltek részvétele a programban erősíti a határok nélküli Európa gondolatát, hiszen egyszerre képviselte a fesztiválon a sváb és magyar kisebbséget, valamint Romániát. 2012-ben a polgármester vezetésével 64 fő érkezett hozzánk.