Skip to content Skip to footer

Polgármesteri köszöntő

Tisztelt Látogató!

 

Szeretettel köszöntöm Rátka község honlapján! Remélem, hogy folyamatosan megújuló weboldalunkon a helyi lakosok, a településünkről elszármazottak, az érdeklődők és a turisták egyaránt megtalálják a keresett információkat.

Elődeink több mint 250 éve érkeztek Rátkára a németországi Fekete-erdő vidékéről. A csaknem 1000 lakosú, sváb település lakói ma is, mint egykor szorgalmas munkával igyekeznek hozzájárulni Tokaj-Hegyalja fejlődéséhez. Hagyományaink megőrzését fontos feladatnak tartjuk, ami mindenki számára érzékelhető az 1993-tól minden év szeptember első hétvégéjén megrendezett nemzetközi nemzetiségi fesztiválon, valamint 2011-től megrendezett töltött káposzta fesztiválon. Az elmúlt évtizedekben mély baráti kapcsolatot sikerült kiépítenünk német, lengyel, szlovák és román testvértelepüléseinkkel, ezzel is tovább ápolva gyökereinket.

Az a célunk, hogy Rátkán megteremtsük a boldogulás lehetőségét hogy a lakosok biztonságban és jólétben éljenek. Fontosnak tartjuk, hogy gyermekeink kisebbségi nyelvüket és kultúrájukat megismerve, összetartó, erkölcsi normákat közvetítő közösségben nőjenek fel. Az időskorúak tisztelete, méltóságuk megőrzése és segítése szintén lényeges számunkra.

Rátka a világörökség részeként rengeteg látnivalót rejt magában. A Zempléni-hegység vonulatai által határolt festői környezet magával ragadja az ide látogatót. A település lankáin termelt szőlőből ízletes tokaji bor készül, amely a sváb ételspecialitásokkal kiegészülve feledhetetlen gasztronómiai élménnyel ajándékozza meg az ide érkezőket. Győződjön meg személyesen az itt élők híres vendégszeretetéről, élvezze nálunk a gondtalan pihenés örömeit.

 

Kellemes időtöltést és jó böngészést kívánok!

Tirk Sándorné

Rátka polgármestere