Skip to content Skip to footer

Humán infrastrukturális fejlesztés Rátkai Német Nemzetiségi településen

Humán infrastrukturális fejlesztés Rátkai Német Nemzetiségi településen

Kedvezményezett neve: Rátkai Német Nemzetiségi Települési Önkormányzat

Projekt címe: Humán infrastrukturális fejlesztés Rátkai Német Nemzetiségi településen

Támogatás összege: 499 476 000 Ft

Támogatás intenzitás: 100%

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2025. szeptember 30.

Projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-3.3.1-21-BO1-2022-00005

 

Projekt bemutatása:

Rátkai Német Nemzetiségi Települési Önkormányzat célként tűzte ki, hogy egy olyan hatályos jogszabályi követelményeknek megfelelő közös bölcsőde-óvoda épület létesüljön, amely korszerű, modern és színvonalas feltételeket garantál a kisgyermek és ott dolgozók számára. Az intézménynek helyet biztosító jelenlegi épület a Széchenyi tér 2. szám alatt található. Az épület – többek között a csoportszobák kis méretéből, szükséges helyiségek hiányából adódóan – nem felel meg, a hatályos jogszabályoknak, továbbá az épület gépészetileg is korszerűsítésre szorul. Jelenleg az óvodai 50 férőhelyes, míg a minibölcsődei kapacitása 8 fő. Az egyre növekvő igények miatt az utóbbi növelése szükségszerű, ugyanakkor a jelenlegi épület bővítése a telek adottságai miatt nem lehetséges.

A projekt célja Rátka községben új épület létrehozásával biztosítani a minőségi kisgyermeknevelést, mely által a szociokulturális hátránnyal küzdő gyermekek várhatóan a többéves bölcsődébe, valamint óvodába járás során fejlődhetnek, ennek eredményeképpen időben válnak iskolaéretté.

Az új 50 férőhelyes 2 csoportszobás óvodai, valamint a 12 férőhelyesre növekedő, 1 csoportszobás bölcsődei ellátást is magába foglaló épületegyüttes Rátka Kossuth utca 96. szám alatti ingatlanon épül meg. A telek központi elhelyezkedésű, könnyű megközelítése is indokolja a helyválasztást. Az új épületben kialakításra kerülnek a megfelelő méretű csoportszobák, a kapcsolódó, hiánypótló helyiségekkel. Létesül többek között melegítő konyha, tornaszoba, valamint egyéb közösségi tér is. Az új épület tervezése során a jogszabályi előírásokon túl szem előtt tartottuk a környezetvédelmi, esélyegyenlőségi előírásokat, törekszünk a megújuló energiaforrások használatára, teljeskörű akadálymentesítésre.

A településen élő lakónépességen belül bölcsődés korúak száma a növekvő tendenciát mutat. Egyre több szülő az intézményünkbe kívánja íratni gyermekét, a helyben történő ellátás, nevelés-gondozás okán. Az A bölcsőde és az óvoda együttesen megteremti az intézményi nevelés-gondozás folytonosságát, a családban nevelkedő gyermekek számára fizikai és érzelmi biztonságot nyújt. A jólét megteremtésével és a gyermekek nemzetiségi/etnikai hovatartozásának tiszteletben tartásával, valamint identitásuk erősítésével, kompetenciájuk figyelembevételével, viselkedési minták nyújtásával elősegíthető a harmonikus testi-lelki fejlődés.

A településen élő gyermekek száma alapján megfigyelhető évről-évre a növekvő tendencia, mely biztosítja a létesítmény hosszú távú működését. A projektgazda önkormányzat célul tűzte ki a hosszútávú fenntarthatóságot, melynek alapfeltétele a megfelelő műszaki és személyi kapacitások rendelkezésre bocsátása. Az új épület fenntartását, állagmegőrzését, műszaki és karbantartási, területrendezési feladatokat a helyben élők bevonásával kívánjuk biztosítani.

A kedvezményezett, Rátkai Német Nemzetiségi Települési Önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül, az Gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése tárgyú felhíváson TOP_PLUSZ- 3.3.1-21-BO1-2022-00005 azonosítószámmal nyert 499,4 millió forint támogatást.